Augmented- en virtual reality spelen een steeds prominentere rol in de klantbeleving, verkoop van producten en het laaghouden van kosten. Denk hierbij aan Charlie Temple waar je voor een paar tientjes een bril kunt bestellen van prima kwaliteit. Hoe kan Charlie Temple de kosten zo laag houden terwijl de producten in Nederland worden geproduceerd? Dit kan onder andere doordat het bedrijf geen fysieke winkels heeft, maar een virtuele paskamer aanbiedt waarin je thuis je bril virtueel kunt passen.

Een ander voorbeeld is het virtueel proberen van lippenstift bij Mac Cosmetics, een make-up merk. Of je huisinrichting bepalen door met behulp van augmented reality Ikea meubels voor je te zien, een schilderij boven je bank te toveren met Werk aan de muur of een nieuwe verfkleur van Flexa uit te proberen op je muur.

Als het gaat om het daadwerkelijk passen van kleding in de virtuele paskamer, dan hebben bijvoorbeeld Topshop, Zalando en H&M hiermee geëxperimenteerd in enkele fysieke winkels. In maart dit jaar kondigde ook Tommy Hilfiger aan 5 outfits aan te bieden in hun winkels in Berlijn, Milaan en Londen. Toch lijkt juist het passen van kleding in een virtuele paskamer thuis nog niet erg van de grond te komen. Waar komt dit door? En waar moet je nog meer aan denken als retailer?

Afbreukrisico

Virtuele paskamers kunnen de klantervaring maken, maar ook breken als deze niet goed werken of niet goed aansluiten bij de klantwens. Het is van groot belang dat de uiteindelijke producten bevallen, goed passen en voldoen aan de verwachtingen.

Technische uitdagingen

De gebruikte technologieën voor virtuele paskamers als augmented reality en 3D-modellering zijn complex en nog niet volledig doorontwikkeld. De getoonde beelden kunnen daarom afwijken van daadwerkelijke producten. Ik vermoed dat dit één van de redenen is dat we nog weinig virtuele paskamers voor kleding thuis zien. Om dit te verbeteren kunnen geavanceerde camera’s worden gebruikt die 3D-modellering toepassen, deze zijn echter niet beschikbaar voor de consument thuis op een smartphone, tablet of laptop.

Fysieke eigenschappen van producten

Een andere reden dat virtueel passen nog ingewikkeld is, is dat fysieke materialen lastig te digitaliseren zijn, terwijl deze eigenschappen wel belangrijk zijn voor de consument. Zo is het lastig om de dikte, flexibiliteit, doorschijnbaarheid en het gevoel van een stof virtueel correct na te bootsen. Hierdoor blijft de kans aanwezig dat het product niet aan de verwachtingen voldoet en alsnog retour gaat.

Privacy en beveiliging

Virtuele paskamers verzamelen persoonlijke gegevens van klanten, zoals hun lichaamsafmetingen en afbeeldingen van hun lichaam. Dit kan leiden tot zorgen over de privacy en beveiliging van deze gegevens. Dus hoewel menig vrouw liever thuis een beha past dan in een drukke winkel met slecht licht, is het de vraag of de consument uit de kleren durft te gaan voor een camera.

Kosten

Het ontwikkelen en implementeren van een virtuele paskamer is niet gratis. Wanneer gebruik wordt gemaakt van een off-the-shelf virtuele paskamer op basis van augmented reality vallen de kosten wel mee. Echter bij hogere complexiteit, meer aangeboden functies, het inschakelen van een implementatiepartner of wanneer ook gebruik wordt gemaakt van geavanceerde camera’s, kunnen de kosten oplopen.

Ondanks bovenstaande redenen voor retailers om geen virtuele paskamers aan te bieden, bieden ze ook veel voordelen. Als je als ondernemer wel kiest voor het gebruik van virtuele paskamers, is het van belang om aanwezige risico’s zoveel mogelijk te mitigeren. Daarnaast is het aan te raden om eerst op kleinere schaal te experimenteren alvorens je de volledige implementatiekosten betaalt en dit aan een breder publiek aanbiedt. 

Wanneer de technologie beter is doorontwikkeld, zullen de uitdagingen rondom de technologie, privacy en beveiliging en kosten verminderen en wordt de klantervaring beter.  Ik verwacht dat deze innovatie dan ook breder zal worden ingezet in de toekomst. Maar of dit ook geldt voor het thuis passen van kleding op het ‘eigen lichaam’, vraag ik me af, omdat de complicaties rondom fysieke eigenschappen van producten denk ik niet zullen verdwijnen. 

Ik ben benieuwd of we virtuele paskamers ook in de Metaverse zullen tegenkomen, en of we in de toekomst kleding passen op onze avatar om deze vervolgens te showen aan onze shopvrienden of -familie. Wat denk jij?

Magnus

Bij Magnus blijven we op de hoogte van de laatste trends en experimenteren we graag met nieuwe technologieën naast onze dagelijkse projectwerkzaamheden. Zo organiseren we jaarlijks de Advanced Analytics Hackathon, nemen we deel aan Shopping Tomorrow en sparren we graag over dit soort onderwerpen.

Ook met ons sparren over innovaties voor de retail sector? Neem contact op met Corine Beerepoot.

3 + 4 =