Computer says no!

Aan het bockbier na het schaatsen, een paar weken geleden, kwam de stelling van Stephen Hawkings ter tafel dat de computers de mensheid zullen gaan domineren: The development of full artificial intelligence could spell the end of the human race, letterlijk geciteerd. Gelukkig waren we al in drie stappen op wat makkelijkere onderwerpen: de lift, Dick Maas, Willeke van Amelroooy, en kon ik het in een gedachteflits ook afdoen met: “dan trekken we toch gewoon de stekker eruit.”Maar toch kwam de gedachte een paar dagen later terug: het moet toch mogelijk zijn robots te kunnen maken die zorgen dat de computer altijd stroom heeft. We laten nu al ons huis stofzuigen door een robot, ongeacht het meubilair in huis. Het stopcontact zoeken om even bij te laden moet dan ook kunnen. Ik moest denken aan een scene uit Little Britain met daarin een ziekenhuis receptioniste die alleen maar naar het scherm staart en ‘computer says no’ antwoordt op elke vraag die haar gesteld wordt.

Enfin, ik ben het interview er maar eens op na gaan slaan. Het was een interview aan de BBC gegeven vanwege het feit dat er een nieuwe versie van zijn spraakcomputer voor hem ontwikkeld is. Voor het geval je het niet weet, Stephen Hawking is een briljante theoretisch natuurkundige van 72, die op 20 jarige leeftijd ALS bleek te hebben, sinds 1985 niet meer kan praten en al enige tijd volledig verlamd in een rolstoel leeft. Om te kunnen praten, vertaalt zijn spraakcomputer de bewegingen in zijn gezicht in tekst die vervolgens door de computer wordt uitgesproken. De computer maakt hierbij gebruik van ‘voorspellende’ algoritmes zodat hij nog maar 20% van zijn woorden hoeft ‘in te tikken’. Twee dingen vielen op in het interview.

Als eerste, het zou de kunstmatige intelligentie, ook wel Artificial intelligence of AI genoemd, zijn waarmee computers in staat gesteld worden om het menselijke ras te gaan domineren. Intelligentie en computers? Dom zijn computers in ieder geval al lang niet meer. Google kan op basis van ons zoekgedrag, al ver voordat huisartsen en statica er lucht van hebben, zeggen dat er een griepepidemie aankomt. De sensoren in mijn auto weten wanneer een onderdeel toe is aan vervanging. En ook ik zal ongetwijfeld dit jaar met een Iwatch rondlopen die allerlei dingen van mij meet, dit doorgeeft aan mijn Iphone, die mij vervolgens in keurig Nederlands uitlegt dat ik nu toch echt moet stoppen met roken. Daarmee mijn hunkerbrein aftroevend en er de baas over zijn: Computer says no. En dat komt toch al akelig dicht in de buurt van AI: Als een computer iemand voor de gek kan houden en deze kan laten geloven dat hij een mens is, dan zou de computer intelligent moeten zijn (de Turingtest).

Ten tweede gaat hij in het interview van extrapolatie uit: de biologische evolutie begonnen met de eencellige, al zo’n 3 miljard jaar aan de gang, afgezet tegen de ontwikkeling van de computer waarbij het vertrekpunt zou kunnen zijn de eerste transistor, de eencellige basis van de computer, voor het eerst gemaakt in 1954. Dit doet vermoeden dat wij, de mens, op een gegeven moment ingehaald gaan worden door de computer, qua intelligentie dan. Daar heeft hij een punt. En er zijn meer van dit soort duizelingwekkende vergelijkingen voorhanden die in het voordeel van de computer spreken. In de afgelopen 10 jaar is de opgeslagen informatie in digitale vorm vergeleken met de analoge vorm gegroeid van 25% naar 99% en genereren we jaarlijks zetta bytes (10^21 vs. Tb 10^12) aan data. Onze digitale footprint is enorm. Dat biedt computers de mogelijkheid voorspellende analyses te maken van ongeveer alles wat we doen. Immers, de hoeveelheid data gecombineerd met de enorme rekenkracht en Deep Learning algoritmes maakt elke (statistische) analyse op onze digitale footprint mogelijk en vervelend betrouwbaar. Computer says no!

Maar gelukkig, de laatste alinea in het artikel stelt me enigszins gerust. Op de vraag waarom de typische computerstem van hem niet is omgezet naar een menselijke stem antwoord Stephen Hawking: “It has become my trademark.” Waarmee hij toegeeft dat de eigenschappen van een computer nog altijd door de mens worden bepaald. En met die gedachte spreken we gewoon af in elke computer het simpele regeltje “if leuk, then yes” toe te voegen waarmee het onmogelijk wordt ‘Computers says no’ te zeggen als wij dat niet willen!

Joost de Ruyter van Steveninck is managing consultant bij Magnus. Binnen het Magnus Analytics team houden we ons bezig met het realiseren en implementeren van SAP Analytics oplossingen. Daarbij leggen we de focus op SAP Business Planning & Consolidation, Mobile BI, Design Studio, Predictive Analyses, HANA en Datawarehousing architecturen. 

computer-says-no

computer-says-no