De invloed van SAP HANA op SAP BW

Steven Groot | Binnen het Magnus Analytics team houden we ons bezig met SAP Business Intelligence oplossingen. Daarbij leggen we de focus op SAP Business Planning & Consolidation, Mobile BI, Design Studio, Predictive Analyses, HANA en Datawarehousing Architectuur. In dit blog vertelt Steven meer over de invloed van SAP HANA op SAP BW.

In 2006 maakte ik als ABAP developer kennis met SAP BW versie 3.5. Intussen zijn er alweer vele nieuwe versies beschikbaar gekomen. Met legio nieuwe functionaliteiten die in de meeste gevallen ook echte verbeteringen van SAP BW waren.

Na mijn kennismaking met SAP BW 7.3 ontdekte ik talloze verbeteringen in het aanmaken en onderhouden van dataflows. Sinds februari dit jaar is SAP BW 7.4 beschikbaar. Vanaf Servicepack 5 (SP5) bevat BW specifiek op SAP HANA toegespitste functionaliteiten.

In een interessant webinar van de VNSG werd duidelijk dat SAP BW een roerige tijd tegemoet gaat. Daar waar SAP NetWeaver altijd werd gepositioneerd als database onafhankelijke applicatie, is er nu een duidelijke verschuiving zichtbaar naar SAP HANA als database. Dit betekent echter zeker niet dat investeringen in SAP BW verloren gaan. Ik ben van mening dat SAP BW de komende decennia nog zeer zeker bestaansrecht heeft.

De ontwikkelingen van SAP BW in combinatie met SAP HANA geven mij de volgende richting voor bestaande SAP BW gebruikers: Wanneer u overweegt om SAP HANA in te zetten, kan dat bereikt worden met een database migratie. Hiermee profiteert u in eerste instantie van de in-memory technologie, maar veel zaken worden alsnog op de applicatieserver uitgevoerd.

Een volgende stap in het proces is het verplaatsen van specifieke ETL acties direct naar de HANA database. Hiermee wordt een round-trip naar de applicatieserver voorkomen en worden laadprocessen nog een stap sneller.

Voor de verbetering van rapportages kunnen stap-voor-stap de InfoCubes worden vervangen door Analytic Views bovenop de bestaande DataStores. Hierbij zijn de DataStores al omgezet in column-based tabellen voor leesoptimalisatie.

Dit alles speelt zich nog steeds af binnen een afgezonderd SAP BW systeem. De grootste verbetering verwacht ik wanneer ook het SAP ECC systeem gemigreerd wordt naar een SAP HANA database. Dan wordt het pas echt interessant! Elke NetWeaver installatie bevat sinds versie 6 een embedded BW-component, die dan gebruikt kan gaan worden.

Op deze manier kunnen ontwikkelingen vanuit het bestaande SAP BW systeem worden overgezet naar de embedded BW omgeving. Deze omgeving heeft de directe voordelen van real-time gegevens toegang inclusief het gebruik van speciale transformaties voor business rules.

Wanneer de embedded BW omgeving ook nog eens wordt ontsloten via het SAP BusinessObjects platform, dan is het gehele rapportage landschap compleet!

Al met al zijn dit de komende jaren erg interessante ontwikkelingen. Wij blijven het op de voet volgen en delen graag onze ervaringen met u.