Van drie ideeën naar drie werkende apps: Daan’s eerste weken bij Magnus

Daan van der Ham (23 jaar) heeft net zijn studie Natuurkunde aan de TU in Delft afgerond. Sinds anderhalve maand werkt hij bij Magnus als Young Professional bij Mendix projects.

Voor zijn start bij Magnus had Daan nog nooit met Mendix gewerkt. Nu zes weken later heeft hij al diverse projectjes opgepakt. Het idee? Zo snel mogelijk kijken hoe hij de learning path trainingen van Mendix in de praktijk kon brengen.

De Talmoed Heritage calculator

Het begon allemaal met een artikel van Ionica Smeets in de Volkskrant over het verdelen van een erfenis volgens de Joodse Talmoed. De heilige tekst geeft bijzondere voorschriften voor de juiste verdeling, maar niet de achterliggende formule. Het heeft de Schriftgeleerden eeuwen bezig gehouden. Relatief recent hebben twee economen de formule achterhaald.

Reden voor Daan om erin te duiken en de formule om te zetten naar een werkende app. Wanneer je nu in de “Talmoed Heritage calculator” de totale erfenis en schuldeisers invult dan berekent de app hoe de verdeling gemaakt moet worden. De app is nog niet beschikbaar in de App Store, maar dat is wel de ambitie van Daan.

Rembrandt on demand

Vervolgens wilde Daan weten hoe API’s in de praktijk werken. API staat voor Application Programming Interface en maakt het mogelijk om systemen makkelijk aan elkaar te koppelen om zo gegevens uit te wisselen. Om dit te testen ontwikkelde Daan een app die praat met de API van het Rijksmuseum. Zo kan je zoeken in alle kunst van het Rijksmuseum, inclusief mooie foto’s van de schilderijen. Handig voor een museumbezoekje vanachter je laptop.

Urenregistratie in Mendix

Tenslotte bouwde Daan een app om uren te registreren, kilometers bij te houden, overuren te berekenen, en een aantal bonusfeatures. In deze app zit zoveel logica, eigenlijk het sluitstuk, de combinatie van alles wat hij tijdens de Mendix trainingen geleerd heeft.

Tijd voor de praktijk

Na deze drie zelfbedachte projectjes heeft Daan gelijk een hele sterke basis op Mendix vlak opgebouwd. Hij schrijft zelf microflows (de logica voor een app), bouwt de achterliggende datastructuur en ontwerpt de pagina’s waarop alles wordt weergegeven. Natuurlijk zijn er nog specifieke dingen die lastiger zijn als je nog geen jaren ervaring hebt. Maar die leert Daan nu door met andere collega’s mee te kijken. En het gaat soms nog met iets meer omwegen, maar hij komt er zeker uit. Inmiddels is Daan dan ook goed aan de slag met een mooi project bij de klant. Zo makkelijk kan het gaan, met wat ambitie en een goed stel hersens 😉