De familie Meijer is al ruim 100 jaar actief in de wereldwijde aardappelsector. Het bedrijf ontwikkelt en vermarkt aardappelrassen. Of u nu van frites, chips of een tafelaardappeltje geniet, het kan zomaar een ras van Meijer Potato zijn.

Bij de veredeling van nieuwe aardappelrassen wordt ingespeeld op toekomstige veranderingen in de markt, het klimaat, veelvoorkomende aardappelziektes en de wensen van de consument. In meerjarige cycli selecteert Meijer Potato uit 100.000-en zaailingen de beste kandidaatrassen. R&D zit dus in de kern van het bedrijf, data en (bio)informatica zijn hierbij extreem belangrijk.

Om zo goed mogelijk te selecteren ontwikkelt Meijer Potato aan de lopende band nieuwe tests, zowel voor de eigenschappen als voor het DNA van de aardappelen. Hier is veel rekenkracht voor nodig. Bij het ontcijferen van een nieuwe DNA-dataset staan grote servers soms meerdere weken te draaien. De resultaten vanuit deze analyses moeten gecombineerd worden met veel verschillende gegevens uit het veld en het lab. Waar Meijer voorheen afhankelijk was van onderzoekspartners voor het leveren van deze computerkracht, wil het bedrijf dit in de toekomst binnenshuis halen. Maar hoe haal je zomaar een high-performance datacentrum naar je kantoor?

Om deze vraag te beantwoorden werd Magnus Digital ingeschakeld. Het Digital Insights team is gespecialiseerd in het beter opslaan, beschikbaar maken en rapporteren en analyseren van grote hoeveelheden data. Met behulp van een kort onderzoeksproject via de Magnus FAST methode werden de wensen en ambities van de stakeholders binnen Meijer in kaart gebracht. Bovendien werd er rekening gehouden met de huidige en toekomstige kennis en ambities binnen Meijer en de huidige best-practices in de markt. Er werd uiteindelijk gekozen voor een combinatie van twee oplossingen: de high-performance cloud computers van Azure Cyclecloud, en een modern data platform in Databricks.

Beide systemen zijn flexibel, schaalbaar en schakelen uit als ze niet worden gebruikt. Zo heeft Meijer Potato de voordelen van een krachtige server, zonder zelf een gigantische computer te hoeven onderhouden. Alle grote berekeningen vinden plaats op Azure Cyclecloud, waarna de resultaten hiervan automatisch beschikbaar worden gemaakt in Databricks voor verdere analyse.

Binnen Databricks zijn de verschillende typen data gemakkelijk en veilig beschikbaar voor de hele organisatie. Alle R&D informatie staat op een plek, en wordt nachtelijks automatisch geüpdatet. Via koppelingen met de statistische software R en Excel kunnen data-analisten op dezelfde wijze blijven werken, maar met meer computerkracht en zonder dat er elke keer R code en Excel sheets op en neer worden gestuurd. Bovendien biedt Databricks verschillende functionaliteiten voor het trainen en gebruiken van machine learning en AI-modellen op de data.

Het nieuwe Meijer Data Platform vervangt dus niet alleen het huidige systeem, maar maakt Meijer Potato klaar voor de toekomst van R&D.  Inmiddels is de oplossing live en in gebruik, maar er wordt nog verder gewerkt aan het implementeren van extra R&D processen en data bronnen.

“De consultants van Magnus Digital delen onze pragmatische aanpak en zijn oprecht geïnteresseerd in ons product en onze processen. Hierdoor is er effectief samengewerkt en worden er mooie stappen gezet in onze ambitie om nog meer data-gedreven te gaan werken.” – Sander Vermeer Head of Digital & IT

Over Meijer Potato

Meijer Potato is al meer dan 100 jaar actief als een toonaangevende speler in de aardappelindustrie. Met een sterke toewijding aan innovatie en duurzaamheid heeft Meijer Potato wereldwijd erkenning gekregen voor het ontwikkelen van hoogwaardige aardappelrassen die voldoen aan de evoluerende behoeften van landbouwers, producenten en consumenten. De rijke geschiedenis en voortdurende toewijding aan kwaliteit maken Meijer Potato een vertrouwde naam in de aardappelwereld, en ze blijven streven naar het leveren van de beste aardappelrassen voor de komende generaties. Kijk voor meer informatie op Meijer Potato.

Meer weten over onze oplossingen bij Meijer Potato? Neem dan contact op met Han Raaijmakers

8 + 13 =