Mendix for Manufacturing

De maakindustrie is een industrie van snelheid, efficiëntie en veiligheid. Innovatie op deze gebieden heeft direct resultaat: een hogere, efficiëntere en veiligere productie haalt het beste uit de productiestraat. Maar hoe zijn die voordelen te behalen zonder het bestaande materieel te vervangen? 

Industry 4.0 

Mendix is hét platform voor Industry 4.0: Mendix combineert processturing met nieuwe technologieën als IoT, machine learning en predictive maintenance. Technologieën die, indien juist toegepast, meetbare concurrentievoordelen brengen. Een zelfsturend, zelflerend en zelfcorrigerend productieproces met minimale menselijke tussenkomst. 

Welke stappen zijn hiervoor nodig? 

  1. Ontsluiting van data 

Verbetering van het proces begint met beschikbaarheid van de data. De PLC’s van machines moeten geschikt zijn voor het ontsluiten van deze data, maar gelukkig is dit in veel gevallen mogelijk. De Mendix app store bevat connectoren voor PLC’s, en machines van Siemens zijn via Siemens Mindsphere eenvoudig te benaderen. 

2. Signaleren 

De data wordt real-time geanalyseerd om mogelijke signalen te detecteren. Denk aan fluctuaties in temperaturen buiten de toegestane bandbreedte, downtime van een machine of detectie van defecten. 

3. Interpreteren 

Of een signaal ook een actie vereist is afhankelijk van de interpretatie. Komt een defect te vaak voor? Valt de temperatuur te lang buiten de toegestane bandbreedte? Is de downtime van de machine gepland of ongepland? 

4. Effectueren 

Wanneer de interpretatie van de signalen leidt tot een te nemen actie, dan moet deze actie worden geëffectueerd in het proces. Dit kan betekenen dat andere machines in de productiestraat opdrachten krijgen (lagere productiesnelheid, omleiden productie naar voorraad, vervroegd onderhoud, etc), of dat medewerkers mobiel wordt gevraagd een proceswijziging te accorderen, om verder onderzoek te doen of om andere partners in de productieketen te informeren. 

Al deze stappen kunnen met Mendix, eventueel in combinatie met Siemens Mindsphere, in realiteit worden omgezet. De smart factory is dan al goed op weg, en het Mendix platform bevat nog legio mogelijkheden tot verdere verbeteringen in het proces. Van spraakgestuurde interactie met systemen tot koppelingen met beeldherkenning, de mogelijkheden zijn ideaal voor de maakindustrie. 

Mendix for Manufacturing opdrachtgevers

Verder sparren over Mendix for Manufacturing? Neem dan contact op met Wouter Visser

13 + 2 =

Workshop Mendix for Manufacturing 

Zin om door te pakken? Magnus biedt de Workshop ‘Mendix for Manufacturing’, een eendaagse sessie waarin manufacturing processen worden doorgelicht, met als eindresultaat een handig overzicht met kansen, opbrengsten en de benodigde inspanning. Hiermee kan een roadmap worden opgesteld om snel en doeltreffend de smart factory te realiseren.