Wouter Visser over S/4 HANA en Mendix

Als Mendix specialist sinds het allereerste begin (2007), heeft collega Wouter Visser al vele integraties met SAP op zijn naam staan. Sinds de samenwerking tussen SAP en Mendix trekt hij dan ook volle zalen tijdens SAP events om alles te vertellen over de combinatie tussen S/4 HANA en Mendix. Heb je nog geen presentatie van Wouter gezien? Dan mis je wel een flinke dosis enthousiasme, maar niet getreurd, speciaal voor jullie doet Wouter nogmaals uit de doeken waarom we als SAP gebruikers toch echt Mendix moeten overwegen…

Welke kansen biedt de combinatie S/4 en Mendix?

Er zijn twee grote voordelen: ten eerste integreert Mendix vanuit het Hana Cloud Platform optimaal met zowel S/4Hana als ook met het Leonardo platform. Daarmee is Mendix een ideale proceslaag om nieuwe inzichten uit Leonardo middels Mendix de juiste SAP-processen aan te laten sturen op een slimme en flexibele manier. Ten tweede is Mendix een uitkomst in de transitie van de huidige SAP omgeving naar S/4Hana.  Bestaand maatwerk in SAP kan worden overgeheveld naar het Mendix platform waardoor SAP zo snel en eenvoudig mogelijk kan worden geupgrade naar S/4Hana.

Hoe integreert het?

Mendix-SAP4HANA-screen1Hoewel Mendix met name excelleert in het snel realiseren van proces gedreven applicaties, wordt het Mendix platform ook vaak overwogen bij de keuze voor een integratielaag. Mendix kent vele mogelijkheden voor integratie met andere systemen, van moderne API’s tot ouderwetse file transfers. De OIL-oplossing van Magnus, die inmiddels 15+ retailklanten kent (waaronder Intersport, Prenatal en Hunkemöller) is een Mendix-oplossing die gemiddeld per klant meer dan 50 integraties kent. Rond integraties met SAP speelt overigens vaak het onderwerp Indirect Use, dat is geen issue wanneer Mendix via SAP wordt ingezet vanwege de recente samenwerking.

Wat vind je een mooi voorbeeld uit de EAM wereld?

Mendix-SAP4HANA-screen2Om de mogelijkheden van Mendix ook binnen de wereld van EAM concreet te demonstreren heeft Magnus een Mendix-oplossing gerealiseerd voor het proces van asset data management. Deze applicatie verkrijgt de gegevens van assets uit SAP en laat de asset manager in Mendix bepalen welke assets gecontroleerd moeten worden op waarheid of volledigheid. De te controleren assets verschijnen in de mobiele app van de controleur die in het veld de gegevens controleert en aanvult. Ook deze mobiele app is een Mendix app. De verrijkte gegevens worden teruggestuurd ter validatie naar de asset manager. Na goedkeuring wordt de data door Mendix geupdate in SAP. Deze oplossing hebben we met vier dagen inspanning weten te realiseren en is een heel mooi voorbeeld van het toepassen van Mendix bovenop SAP om te innoveren op het gebied van EAM.

Heb je nog iets toe te voegen?

Zelf zijn we binnen Magnus erg blij met de recente samenwerking tussen de bedrijven SAP en Mendix, waarmee onze eigen expertises nog meer gecombineerd kunnen worden om klanten ideaal te helpen. We hebben 25+ jaar SAP-ervaring en 10+ jaar Mendix-ervaring, en die ervaring komt nu heel mooi samen!

Wouter Visser is managing consultant bij Magnus en implementeert Mendix projecten sinds 2007.