Onderzoek naar Nederlandse energie-startups

Magnus Red voerde een exploratief onderzoek uit naar het startup ecosysteem van de Nederlandse energiesector. De studie geeft inzicht in de aanwezige startups, wat hen van elkaar onderscheidt en voor welk type uitdagingen zij staan.

De interesse voor startups in de energiesector groeit: zo verwacht men van startups radicalere innovaties en impactvolle oplossingen. Inmiddels beginnen de grote, gevestigde energiebedrijven ook in startups te investeren: zo maakte Eneco bekend €100m te investeren in energie-gerelateerde startups. De golf van aandacht voor incubatie- en acceleratieprogramma’s zoals YES!Delft en Rockstart Smart Energy past in deze trend. Anderzijds gaan er geluiden op dat energie een moeilijke sector is om een rol van betekenis in te spelen. Andere redenen voor scepticisme zijn onder meer het kapitaalintensieve karakter, het gebrek aan onderscheidend vermogen en de afwezigheid van stimulerend overheidsbeleid in de energiesector.

Wetenschappelijke aanpak

Door 102 startups te selecteren uit competities, accelerator programma’s en de media, hebben we veelbelovende energie-startups wetenschappelijk onderzocht. Hoe innovatief zijn de startups? Wat zijn de verschillen tussen de subsectoren? Is het mogelijk de meest veelbelovende types te identificeren? Door wetenschappelijke inzichten te combineren met interviews bij 12 startups en 5 gerelateerde experts, heeft Magnus Red een typologie voor het startup landschap ontwikkeld.

Het rapport

Download het rapport: Schets van het startup ecosysteem van de Nederlandse energiesector.

Neem contact op met Ruud Bouwhuis voor meer informatie.