Lancering van Flow-Based: compilatie uit internationale pers

Vorige week lanceerden netbeheerders en energiebeurzen een nieuwe methode voor de koppeling van de energiemarkten in centraal-west Europa: Flow-Based. Eurogroup Consulting leidde het consortium van dertien organisaties uit zes landen die de innovatieve methode ontwikkelde en implementeerde. Flow-Based is een belangrijke stap in de integratie van de Europese energiemarkten en wordt al een tijd op de voet gevolgd door de internationale pers.

Prijs-effecten

Veel aandacht ging naar de verwachte elektriciteitsprijzen in de zes landen omdat Flow-Based op een geavanceerde manier de capaciteit berekent die beschikbaar is voor cross-border handel. Gespecialiseerde analisten, zoals die van Reuters, verwachten dat de nieuwe methode leidt tot lagere marktprijzen in de CWE regio. De verfijnde voorspellingen van Flow-Based zorgen ervoor dat extra capaciteit op de markt komt, waardoor de bestaande infrastructuur beter benut wordt, aldus ook het Indiase Economic Times.

Onderzoeksbureau Energy Brainpool voorspelt in een artikel van Bloomberg dat gemiddelde elektriciteitsprijzen in Frankrijk, België en Nederland zullen dalen met deze nieuwe methode. Zij profiteren van de gemiddeld lagere energieprijzen in Duitsland. De Volkskrant besteedde al eerder aandacht aan de voorspellingen voor de Nederlandse consument. Informatiedienstverlener ICIS relateerde een dag na de lancering van Flow-Based een scherpe prijsdaling in de Duitse energieprijzen aan de live-gang.

Het consortium zelf verwacht dat de prijzen in de regio zullen convergeren, wat ook de bedoeling is van het creëren van een Interne Europese Energiemarkt. Precies zoals voor ogen stond in het Memorandum of Understanding dat 2007 tussen de betrokken partijen en de Europese Unie is ondertekend. Doordat de Flow-Based methode een jaar lang parallel heeft gedraaid aan de voorafgaande methode, konden we zien dat de gemiddelde energieprijzen in de regio als geheel zouden dalen. Dit is echter een trend die op de (middel)lange termijn pas echt te verifiëren valt.

Hernieuwbaar onderbelicht

Maar weinig aandacht ging uit aan het feit dat de Flow-Based methode de dynamiek van hernieuwbare energiebronnen (denk: windmolens en zonnepanelen) beter verwerkt. Terwijl dit juist een van de punten is die maakt dat de CWE regio goed voorbereid de toekomst ingaat. En waarom de CWE regio met Flow-Baed als pionieer en best practice gezien wordt in de regio.

Voor ons is dit een mooie mijlpaal binnen een van de meest complexe en omvangrijke projecten binnen onze organisatie. Dat werd in een artikel van Bloomberg ook goed verwoord door een van de projectleden ‘After the successful start and intense preparation, we are popping corks, here,” aldus woordvoerder Andreas Preuss van netbeheerder Amprion Gmbh. Zo voelde het vorige week ook voor onze trotse consultants.

Neem contact op met Alexander van der Mark voor meer informatie over dit en andere projecten in de energiesector.