Techneuten in de cloud?

Begin november vond de SAP TechEd plaats in Amsterdam. Centraal thema hierbij was natuurlijk de in-memory database; SAP HANA.

Uiteraard was Magnus weer goed vertegenwoordigd op de TechEd. Een mooie gelegenheid om bij te praten met bekenden, ideeën uit te wisselen met SAP guru’s, maar vooral veel informatie en trends spotten. Niet opvallend, maar wel knap, is de grote sprong die SAP heeft gemaakt met de vooruitstrevende SAP HANA technology. Van appliance technology naar de cloud, on demand. De mogelijkheden zijn eindeloos; van snel starten met een test opstelling tot het volledig onderbrengen van de productieve omgeving in de cloud.

Als technology consultant vraag ik me altijd af wat er nu echt gebeurt daar in de cloud. Gaat echt alles volautomatisch? Is de applicatie daadwerkelijk direct beschikbaar nadat ik mijn creditcardgegevens heb ingevuld? Ja en nee. Een demo omgeving wordt simpelweg beschikbaar gesteld vanuit een template op een virtuele omgeving. Om een serieuze productieomgeving in de cloud actief te brengen is wat meer nodig. Toewijzing fysieke (dedicated) hardware, hostname toekenning, configuratie en ga zo maar door. Een exercitie die beduidend langer duurt dan het aanmaken van een Dropbox account en ook meer interactie vraagt van de aanvrager. Is dit vreemd? Nee. Is dit compleet anders dan wat we nu zien in een modern datacenter welke al jaar en dag gebruik maakt van virtualisatie techniek? Nee. Deze omgevingen worden nog steeds opgetuigd door vooruitstrevende technology consultants. Dit zal de komende jaren ook zo blijven. Uiteraard zal het accent voor een SAP technisch consultant zich meer verplaatsen naar het leggen tussen verbindingen van on-premise en cloud applicaties. Een uitdagend vakgebied met onontgonnen gronden!

Christian Onderstal, practice manager SAP Techniek