De visie van Hans Veltman op S/4 logistics

Hans Veltman, principal consultant bij Magnus, loopt al heel wat jaren mee in de SAP wereld en was al actief met SAP toen R/3 werd geïntroduceerd, destijds een enorme doorbraak. Hans is gespecialiseerd in de logistiek en kijkt dan ook al reikhalzend uit naar de vele mogelijkheden die S/4 HANA biedt voor de productieplanning of het transport. We vroegen hem naar zijn visie op de kansen en uitdagingen die S/4 HANA biedt.

Welke kansen voor organisaties zie jij op logistiek gebied met S/4 HANA?

Er is geen twijfel over dat S/4 HANA een grote stap voorwaarts is in de ERP-wereld. Ik vergelijk het graag met de stap van R/2 naar R/3 in de jaren 90 van de vorige eeuw. Dat was een enorme doorbraak, maar toen waren er ook mensen die sceptisch waren over de toegevoegde waarde van de client/server technologie (‘het mainframe werkte toch prima?’). Maar zoveel jaar na dato is het voor iedereen volkomen logisch dat daarmee een grote stap voorwaarts is gemaakt. Dat geldt nu ook voor de combinatie van de HANA database en de Fiori front-end ontwikkeling. Achteraf zullen we ons niet meer kunnen voorstellen dat je zonder die dingen hebt kunnen werken. De mogelijkheden die HANA brengt met de enorme toename in rekenkracht zijn echt spectaculair, in finance, maar zeker ook in de logistiek. Uiteindelijk zal in de HANA database veel meer kunnen worden gedaan dan in bijvoorbeeld APO of in allerlei pakketten voor productie scheduling. Het lijkt alleen wel of de snelheid waarmee S/4 het stokje overneemt van R/3 een stuk lager is dan de gang waarmee R/3 zijn voorganger R/2 verdreef. Hoe dat komt weet ik niet precies, misschien het millenniumeffect wat toen speelde (de beruchte 2 posities voor een jaartal). Maar dat het gaat komen, zij het met enige vertraging, dat is duidelijk.

Wat lijkt jou de gaafste uitdaging om nu op dit moment op te pakken?

Ik heb zelf altijd een zwak gehad voor hele slimme schedulings- en optimalisatiealgoritmes. Bijvoorbeeld in productieplanning of transport. Het probleem waar je echter vaak tegenaan loopt, is dat je aan een heleboel voorwaarden moet voldoen voordat dat soort systemen echt goed werken. De basislaag van benodigde masterdata en transactiedata is meestal erg omvangrijk, en de vereiste betrouwbaarheid van die data is ook nog eens zeer hoog. Met de vereenvoudigingsslagen die gemaakt gaan worden, plus de visualisatietools en de rekenkracht van HANA, wordt het zeker mogelijk om op middellange termijn dergelijke systemen echt succesvol en op brede schaal in te zetten. Maar nogmaals: er moet aan veel voorwaarden worden voldaan, dus op hele korte termijn zie ik het nog niet op grote schaal gebeuren.

Waarom is dit het moment om de overstap te maken?

De overstap naar S/4 maken is nu voor veel bedrijven een goede keuze. Het systeem is voldoende volwassen en in de praktijk getoetst. Zeker voor kleinere bedrijven, bedrijven met relatief weinig maatwerk en nieuwe SAP klanten die gebruik kunnen maken van de cloud-oplossing is S/4 een prima keuze. Je krijgt absoluut de state-of-the-art, inclusief koppelingen naar systemen zoals bijvoorbeeld Ariba en Fieldglass. Het neemt een hoop beheerszorgen uit handen en groeit vanzelf mee met alle andere ontwikkelingen die SAP de komende jaren nog gaat realiseren.