S/4 HANA

Wat is S/4 in een notendop?

S/4 is the next level ERP software, waarin SAP de belangrijkste bedrijfsprocessen nog steeds ondersteunt, maar de onderliggende technologie enorm heeft vereenvoudigd. Dit biedt de mogelijkheid bedrijfsprocessen te versimpelen en realtime analytics te doen op je processen.

SAP-s4Hana-byMagnusIn de tijd van R2 naar R3 maakte SAP de stap van mainframe naar clientservice architectuur. Nu gaan we van een genormaliseerd database gebaseerd platform naar een realtime in-memory platform. We maken de sprong van genormaliseerd naar gesimplificeerd.

Waarom is dit het moment om over te stappen naar S/4?

SAP is met de huidige versies, on premise 1809 en in de cloud 1811, op een niveau dat veel ECC omgevingen goed gemigreerd zouden kunnen worden naar de nieuwe oplossingen.

In 2025 gaat de huidige SAP versie out-of-maintenance, ruim voor die tijd zou je wel iets gedaan willen hebben. De stap naar het nieuwe platform is dus onvermijdelijk, het is nu de vraag wat een goede timing is.

Op zich zijn S/4 licenties relatief goedkoop, de kosten om HANA als database platform te hebben zijn echter wel aanzienlijk. Een voorwaarde voor het werken met S/4,  is dat je eerst HANA koopt.

Wat zijn enablers om nu te kiezen voor S/4 HANA?

  • Je huidige versie is out of maintenance
  • Een grote organisatieverandering
  • Hardware is end-of-life
  • Je wilt de mode 1 (systems of record) en mode 2 (systems of innovation) aanpak van Gartner strak implementeren. Waardoor je je ERP omgeving als standaard/commodity omgeving zou willen inrichten als fundament voor je systems of differentiation en innovation.

S/4 in de public cloud of on-premise?

Het voordeel van de public cloud is dat je heel snel mee kunt gaan met innovaties. Het nadeel hiervan is dat je je moet conformeren aan de standaard. Dit betekent veel verandering voor de business.

Het voordeel bij on-premise is dat je veel meer mogelijkheden hebt om maatwerk toe te passen. Het nadeel hiervan is dat je jaarlijks je innovaties krijgt en complexere upgrade projecten hebt.

Hoe werkt dat met maatwerk?

Maatwerk kan blijven bestaan en kan mee migreren, als het maar het S/4 proof is. Daarvoor bestaan ook allerlei tools. Wil je meer weten over de overstap naar S/4 HANA? Neem dan contact op met Peter-Jan Simons via 088 696 6000.