Welkom bij het tweede deel van onze serie over cloud-based serverless functions. In ons vorige artikel hebben we de basisprincipes van serverless functions behandeld en de besproken hoe deze stukjes code voordelen kunnen bieden voor jouw bedrijf. Als je het gemist hebt, kun je de basisprincipes teruglezen in het eerste artikel over welke voordelen Serverless functions kunnen opleveren.

In dit vervolgartikel duiken we dieper in de wereld van serverless functions door echte implementaties te presenteren. We delen twee specifieke klantvoorbeelden waar serverless functions zijn ingezet om unieke uitdagingen op te lossen en innovatie te stimuleren. Deze casestudy’s bieden waardevolle inzichten in hoe organisaties de kracht van serverloos computergebruik kunnen benutten om hun activiteiten te stroomlijnen, schaalbaarheid te verbeteren en opmerkelijke resultaten te behalen.

Voorbeeld toepassing 1 – Altares Dun & Bradstreet:

Het scoren van bedrijven door middel van real-time bedrijfsinformatie

Altares Dun & Bradstreet, het bedrijf met de grootste B2B-database ter wereld levert oplossingen aan klanten over de hele wereld. Eén van deze oplossingen is het scoren van bedrijven met op maat gemaakte scorekaarten, op basis van onder andere dinancials, credit ratings en compliance data uit de database. Op basis van deze score wordt bijvoorbeeld geadviseerd om met het desbetreffende bedrijf wel of geen commerciële overeenkomst aan te gaan, omdat de bestuurders of het bedrijf in het verleden bij een faillissement betrokken zijn geweest. Deze score dient in een kwestie van seconden te worden berekend aan de hand van een ingevoerd KvK nummer van het bedrijf dat dient te worden gescoord.

Het opbouwen van een dergelijke score gebeurt in een aantal stappen:

 1. Omzetten van ingevoerde KvK nummer naar een wereldwijd uniek identificatienummer (DUNS-nummer);
 2. Ophalen van alle beschikbare data met het DUNS-nummer via een interne API;
 3. Verwerken van de data (combineren, transformeren, categoriseren, etc.);
 4. Classificeren van het bedrijf met een machine learning model dat is getraind op de data.

De gewenste oplossing heeft een event-gedreven aard (actie leidt tot respons) en kan goed opschalen bij hogere volumes. Het Azure Functions platform is hiervoor een ideale keuze. Vanwege de breed aanwezige Python kennis in het Solutions & Services team van Altares, heeft Magnus deze oplossing gebouwd met Azure Functions in Python.

Elk van bovenstaande stappen is gemodelleerd als een losse module, die zowel afzonderlijk als in serie kan worden aangeroepen. Het grote voordeel van deze set-up is de modulariteit en schaalbaarheid: gemakkelijk kan de totaaloplossing óf elk blokje afzonderlijk (i.e., elke module) worden uitgerold naar nieuwe klanten doordat elke module in Figuur 1 is te hergebruiken.

Het Azure platform biedt naast het gemak waarmee functionaliteiten in Python Azure Functions kunnen worden ontwikkeld, ook talloze opties voor het beheren van de communicatie naar buiten via een beveiligde API en uitgebreide mogelijkheden op het gebied van logging en monitoring. Hiermee is in korte tijd een future-proof landschap gebouwd, waarmee Altares Dun & Bradstreet nog vele nieuwe toepassingen voor klanten kan blijven ontwikkelen.

Voorbeeld toepassing 2 – HTM personenvervoer:

Het plannen van zomerverlof op basis van de voorkeuren van medewerkers

HTM personenvervoer is verantwoordelijk voor het tram- en busvervoer in de regio Haaglanden. Met meer dan 950 bestuurders en chauffeurs in dienst, is het plannen van de zomerroosters lang geen triviale taak. Typisch een probleem voor een optimalisatiemodel, maar hoe kan je dat makkelijk implementeren zonder dat er veel handmatig werk aan te pas komt?
Om de gewenste zomervakanties van de bestuurders goed in kaart te brengen, bouwde Magnus al een speciaal portaal in de Mendix HTM app. Mendix is minder geschikt om dit soort zware optimalisaties te berekenen. Gelukkig biedt een serverless function hier de perfecte oplossing:

 1. Mendix verzamelt en verstuurt de aanvragen van de medewerkers en een paar parameters middels een simpele API call.
 2. De serverless function ontvangt de aanvraag, draait het model en stuurt de toegewezen vakanties binnen 20 seconden terug.
 3. De Mendix app ontvangt deze aanvragen en toont een duidelijk overzicht van de hoeveelheid ingedeelde bestuurders per periode.

Voor de eind-gebruiker is het onzichtbaar, maar op de achtergrond kan deze taak snel, goedkoop en zonder handmatig werk worden uitgevoerd door een serverless function. Ook voor onze Mendix oplossingen is dit een goede toevoeging: in uitzonderlijke gevallen waar iets niet snel of makkelijk in Mendix te berekenen is, kunnen we toch met een serverless function die taken op de achtergrond uitvoeren

De mogelijkheden van Serverless Functions

Naast deze voorbeelden bieden serverless functions nog veel meer oplossingen voor veelvoorkomende bedrijfsproblemen. Denk hierbij aan:

 • het automatiseren van (repetitieve) berekeningen zoals margecijfers per vestiging op basis van declaraties
 • het triggeren van notificaties
 • (a)synchrone processen op basis van events of ‘scheduled tasks’ zoals automatisch aanmaken van een Slack kanaal, Jira bord of GitHub repository
 • het aanbieden van data via een API in een gestructureerde uniforme structuur
 • het classificeren van afbeeldingen op basis van camerabeelden

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen over Serverless Functions. Benieuwd naar hoe wij Serverless Functions in de praktijk brengen bij onze klanten? Lees hierover in ons vorige artikel in de reeks.

Zie je kansen voor Serverless Functions binnen uw organisatie of wil je meer te weten komen over de voordelen en mogelijke toepassingen? Neem dan contact op met Dennis Kraakman!

14 + 1 =