Het is vast herkenbaar: developers besteden uren aan het oplossen van (bedrijfs-)problemen door middel van zelfgeschreven codes. Dit kan variëren van het ontsluiten van databronnen via een API tot geavanceerde Machine Learning modellen om de sales van volgend jaar te voorspellen. Als de eerste versie van de gebouwde applicatie of het ontwikkelde model gereed is voor gebruik, komen pas de echte uitdagingen. Complexe vraagstukken rondom security, schaalbaarheid, flexibiliteit leiden tot lastige keuzes op het gebied van hardware en infrastructuur.

Denk daarbij aan vragen als: hoeveel werkgeheugen gebruikt de applicatie, moet het Machine Learning model publiek bereikbaar zijn, hoe goed kan het model opschalen bij meer gebruik? Bij traditionele IT-architecturen zit deze kennis vaak verspreid binnen de organisatie. Specialisten met genoeg kennis om deze vragen te beantwoorden zijn vaak schaars binnen het bedrijf. Zij zijn op hun beurt vaak veel tijd kwijt met het ontcijferen van de geschreven regels code en deze naar de benodigdheden voor een succesvolle implementatie vertalen.

Dit complexe vraagstuk tussen enerzijds de ontwikkelaars van de applicatie (Development) en het draaien van de applicatie (Operations) verloopt zelden soepel en kan erg lang duren. Gelukkig kan dit nu makkelijker! Er is een oplossing waarmee developers veel simpeler en sneller hun gebouwde applicatie kunnen deployen: Serverless Functions in de Cloud.

Wat zijn Serverless Functions?

Serverless Functions maken het mogelijk om ontwikkelde logica, bijvoorbeeld in Python, gemakkelijk te kunnen gebruiken op een beveiligde en schaalbare manier. Ook hoef je geen dure hardware aan te schaffen of te betalen voor peperdure cloud hardware die niet altijd gebruikt wordt. Hoewel de gebouwde oplossing technisch gezien wel op een server in de Cloud draait, hoef je geen eigen servers te beheren. De term ‘serverless’ betekent dan ook niet letterlijk ‘geen server’ maar refereert naar het feit dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over servers en het onderhouden ervan: de Cloud provider neemt dit volledig uit handen! 

Dit nieuwe Cloud model wordt ook wel ‘Function-as-a-Service’ of FaaS genoemd. Alle grote Cloud Providers bieden een FaaS-platform aan: IBM Cloud Functions, Microsoft Azure Functions, AWS Lambda, Google Cloud Functions. De keuze voor een bepaald platform kan dus gemaakt worden op basis van het al bestaande IT landschap. Misschien maakt uw organisatie bijvoorbeeld al gebruik van verschillende services op het Microsoft Azure Platform, zoals een SQL datawarehouse of een Azure Data Lake (Blob Storage).

De voordelen van Serverless Functions op een rijtje

Door gebruik te maken van een FaaS-platform zoals Microsoft Azure Functions, kunt u goedkoper, efficiënter en sneller applicaties ontwikkelen voor de problemen binnen uw organisatie. Ook bent u hiermee toekomstproof als u verwacht dat het gebruik van de applicatie in de toekomst zal stijgen!

De voordelen van Serverless Functions op een rijtje:

  • Focus op code schrijven, efficiënter ontwikkelen van nieuwe applicaties
  • Geen moeilijkheden met het opzetten en onderhouden/upgraden van de infrastructuur
  • Pay-per-use – geen onnodig hoge kosten voor applicaties die kort draaien
  • Flexibiliteit – automatisch opschalen bij hoger/lager gebruik
  • Meeliften op alle ontwikkelingen in cyberbeveiliging die jaarlijks door Microsoft worden gemaakt
  • (Combinatie van) diverse programmeertalen mogelijk (waaronder Python, C#, JavaScript en Java)

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen over Serverless Functions. Benieuwd naar hoe wij Serverless Functions in de praktijk brengen bij onze klanten? Lees hierover in ons volgende artikel in de reeks.

Zie je kansen voor Serverless Functions binnen uw organisatie of wil je meer te weten komen over de voordelen en mogelijke toepassingen? Neem dan contact op met Dennis Kraakman!

5 + 5 =