Al sinds opkomst van online winkelen zijn retouren een doorn in het oog van menig retailer. Een retour brengt veel extra kosten met zich mee: de extra handelingen, de beperkte verkoopbaarheid van geretourneerde producten, de extra belasting op de klantenservice en soms ook een minder positieve klantervaring. En omdat retouren ook tot een extra CO2-belasting leiden, is de aandacht ervoor alleen maar groter geworden.

Er is daarom al veel geprobeerd om het aantal retouren terug te brengen. Bekende maatregelen zijn het verbeteren van productinformatie en -fotografie, betere maatwijzers, bestelbeperkingen, zogenaamde zwarte lijsten en het analyseren van retour-redenen. Lees meer hierover in ons eerdere blog: Jouw retourenmodel niet optimaal? op deze 3 manieren wel. Alle beetjes helpen in dit licht! En er gloort nog meer aan de horizon. In de afgelopen tijd zien we wat trends, die naar mijn idee het probleem verder aanpakken. En natuurlijk blijft ook dan gelden: niet alle retouren kunnen voorkomen worden.

Dus om de moed niet op te geven, vijf hoopgevende trends

Klanten krijgen zelf ook een steeds slechter gevoel bij retouren

Waar in het begin van het online tijdperk het makkelijk kunnen retourneren vaak werd geprezen op verjaardagen en partijen, is de huidige consument daarin steeds vaker (milieu)schuldbewust. Dat moet het bestelgedrag van consumenten gaan veranderen.

Steeds meer retailers durven retourkosten in rekening te brengen

Onlangs kondigde Wehkamp aan dat het niet de vraag is of, maar wanneer ze retourkosten gaan doorberekenen aan de consument. Ook internationals als Zara en H&M experimenteren hiermee. Een trend die past in het milieu(schuld)bewustzijn van de huidige en komende generaties consumenten, maar die ook onderdeel zal uitmaken van het MVO-beleid van retail-ondernemingen. Over het effect hiervan op het bestelgedrag van consumenten (gaan zij dan minder bestellen?) zijn de onderzoeksresultaten nog verdeeld. Een van de onderzoeken (ref. Universiteit van Bamberg, 2019) voorspelt wel minimaal 15% minder retouren bij het doorberekenen van nog geen 3 euro retourkosten. Dus onder aan de streep blijft er dan meer over, zeker als dit gemeengoed wordt en geen concurrentienadeel. Hopelijk krijgen we snel voldoende praktijkcases om het echte effect te kunnen vaststellen.

Moderne technologie biedt hoopgevende use cases

Het is al jaren mijn persoonlijke vakmatige irritatie, dat het online kopen van schoenen nog zo vaak tot de verkeerde maat leidt. Hoe moeilijk kan het zijn om dan in elk geval de binnen-lengte van de schoen te matchen met de lengte van iemands voet? Maar er gloort hoop met 3D-modellen van zowel schoenen als eigen voeten. En natuurlijk kan dit ook steeds beter gaan werken voor broeken, shirts et cetera. Artificial Intelligence draagt zijn steentje bij door mijn eerdere aankopen qua maat (en wellicht ook stijl en kleur) te vergelijken met producten in mijn mandje, en voortijdig te waarschuwen voor een waarschijnlijk te grote of te kleine aankoop. Met de komst van AR/VR en digitale werelden als de veelbesproken Metaverses, wordt het ook mogelijk om je eigen “digital twin” aan te kleden met de beoogde kledingstukken en vervolgens een rondje om jezelf te lopen. Zou dat nog meer teleurstellingen na aankoop gaan voorkomen?

Heropleving van de fysieke winkel post-Covid

Door covid en de bijbehorende lockdowns zijn veel meer consumenten online gaan winkelen, met als logisch gevolg ook meer retouren. Het retourpercentage in de winkel ligt meestal meer dan 10% lager dan bij online aankopen. Inmiddels zien we weer een (gedeeltelijke) verschuiving terug van online naar fysiek winkelen, daarmee zal dus het aantal retouren ook weer wat afnemen.

Nieuwe businessmodellen helpen ook mee

Iedereen kent het idee van de leenauto voor mensen die slechts af en toe een auto willen gebruiken. Eenzelfde model is ook denkbaar voor bijvoorbeeld gereedschappen die je maar weinig gebruikt, al wordt dit ook vaak via de onderlinge burenapp al opgelost. En zelfs voor kleding doen dergelijke abonnementsmodellen hun intrede, met name handig met snelgroeiende koters of voor gelegenheidskleding. Deze trend van bezit naar gebruik zal indirect ook het aantal retouren doen afnemen, of in elk geval bijdragen aan het beter uitnutten van producten en het terugdringen van onnodige productie. Daarnaast zien we retailers de toch geretourneerde items terugbrengen op de winkelvloer, als goedkoper alternatief voor hetzelfde item nieuw. Lovenswaardige initiatieven die allemaal hun steentje bijdragen. 

Zeker dus geen pleidooi om genoegzaam achterover te gaan leunen, maar bedoeld om de moed erin te houden en te blijven werken aan betaalbare duurzaamheid voor consument en retailer. Wat doet jouw retailbedrijf?

Vragen over trends in retouren? Vraag het Axel Groothuis

7 + 3 =